Hvad er et smartwatch?

Samsung Galaxy Gear 2 smartwatchSmartwatches har eksisteret i et lille stykke tid nu men først i år er det for alvor begyndt at blive populært, men hvad der et SmartWatch lige for noget? Vi ser her lidt nærmere på fænomenet og den bærbare teknologi.

Kort sagt er et SmartWatch – et armbåndsur med skærm og med et rigtigt stort antal funktioner i forhold til et almindeligt ur. Man kan sige at det faktisk svare lidt til at have en lille smartphone på dit håndled, men der er dog nogle enkelte forskelle som vi her kommer lidt mere ind på.

Hvor meget koster et smartwatch?
Du kan få fat i et SmartWatch for under 1.000, som f.eks. det originale Sony SmartWatch, men de fleste vil koste mere end dette. F.eks. ligger et af de mest populære som Samsung Galaxy Gear 2 på omkring 2.500 kroner.
Hvis dette er lidt over dit budget kan man gøre klogt i at vente lidt for firmaer som f.eks. Archos og flere andre har planer om at lancere smartwatches til omkring 5-600 kroner senere på året.

Hvordan virker smartwatches?
Som en tommelfingerregel skal dit smartwatch kobles op til en smartphone for at opnå sit fulde potentiale. Men selv uden denne kobling er der stadig flere funktioner i uret som stadig fungere fint. Denne kobling gøres via en standard Bluetooth-parring, med nogle enheder giver mulighed for hurtig og nem opsætning ved hjælp NFC chips.

Når du har sluttet et SmartWatch til en smartphone, kan du vælge, hvad meddelelser, du får på dit håndled – ting som SMS beskeder, e-mails, opkald og sociale netværk. Mange smartwatches kan gøre mere end at fortælle at din mor ringer. Apps som kan styre hvilken musik der afspilles på din telefon eller tage et billede direkte med uret. Disse funktioner og features varierer fra SmartWatch til SmartWatch så det er en god ide at sammeligne de forskellige modeller inden man beslutter sig for hvilken man skal købe.

Virker alle SmartWatches med alle smartphones?
Et godt spørgsmål, og kort sagt, er svaret nej. Smartwatches er generelt udviklet til at arbejde med særlige mobiltelefon platforme – nemlig iOS og Android, så det er en anden ting man bør tjekke før du køber.

Nogle smartwatches er kun kompatible med specifikke smartphones, ikke bare operativsystemet. Et godt eksempel er Samsung Galaxy Gear, som kun arbejder med udvalgte Samsung telefoner som Galaxy S4 og Galaxy Note 3.

Hvilke smartwatches vil lancere dette år?
Vi ved, at Archos vil lancere sit sortiment af smartwatches denne sommer, men mange flere er blevet nævnt. Samsung er lige kommet med deres Galaxy Gear 2 og der er rygter om at vi ser Apples iWatch og smartwatches fra Microsoft, Google eller endda Amazon.